Naukowcy z Uniwersytetu w Michigan w USA opublikowali w piśmie „Neuron” wyniki swoich badań, których celem było wykazanie, jak organizm rozróżnia słodziki.
Badania prowadzono na muchach owocówkach. Najpierw głodzono owady, później podawano im do wyboru sztuczny, niskokaloryczny słodzik i cukier. Kiedy mucha polizała cukier, w jej organizmie aktywowały się grupy sześciu neuronów, które wydzielały hormon zarówno w jelitach, jak i w mózgu owada. Skutkiem tego procesu były informacja, która sprawiała, że mucha wiedziała, że trafiła na pokarm i dostarcza organizmowi substancji odżywczych. W przypadku polizania sztucznego słodzika hormony nie były wyzwalane i muchy zawsze zostawiały ten pokarm, przenosząc się na cukier.
Zdaniem autorów badania, ludzki mózg rozróżnia rodzaj słodziku w ten sam sposób co mucha. Tym też można tłumaczyć, że wiele osób nie czerpie przyjemności ze spożywania dietetycznego jedzenia. Dlatego mogą one częściej sięgać po żywność, dalej szukając satysfakcjonującego posiłku.
(za FAMU/FAPA)