Kolejna roślinna alternatywa dla cukru

 

 

data: 2016-04-08

Po stewii, ksylitolu pozyskiwanego z kory brzozy i syropie z agawy w kategorii tzw. superfood pojawia się lucuma.

Powstaje z suszonych owoców występującego w Ameryce Południowe drzewa Pouteria lucuma. Ze względu na prozdrowotne właściwości lucumy wieki temu okrzyknięta została „złotem Inków”. W smaku przypomina bataty połączone z syropem klonowym. Skład sproszkowanej lucumy to składniki mineralne, witaminy z grupy B i ogromna ilość antyoksydantów (przeciwutleniaczy). Polecana jest również diabetykom ze względu na swój niski indeks glikemiczny. Badania naukowe przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych potwierdzają jej korzystny wpływ na leczenie cukrzycy. Zwolennicy lucumy uważają, że to także bogate źródło rozpuszczalnego błonnika, które reguluje pracę przewodu pokarmowego, poprawia metabolizm i oczyszcza organizm z toksyn. Korzystać z niej mogą także osoby, które nie tolerują glutenu, bo roślina ta go nie zawiera.

 (za TVP Info)

Biuletyn
informacyjny

  Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych zgodnie z polityką prywatności.

Wiesz że ...

Korzystanie ze strony internetowej www.ppbc.com.pl oznacza akceptację warunków zawartych w polityce prywatności. W szczególnosci dotyczy to akceptacji przetwarzania i przechowywania danych osobowych zebranych za pomocą niniejszej Strony a wykorzystywanych w celach marketingowych i handlowych. Na tej stronie internetowej wykorzystywane są pliki cookies zbierane do celów statystycznych, profilowania reklam i wykorzystywane do poprawnego działania serwisu www. Warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies można zmienić w ustawieniach przeglądarki - niedokonanie zmian ustawień przeglądarki jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.

W przypadku braku akceptacji na powyższe (i zawarte w 'Polityce prywatności') zapisy, prosimy o niekorzystanie z tej Strony i natychmiastowe jej opuszczenie.

Przyjąłem do wiadomosci i zgadzam się