Po stewii, ksylitolu pozyskiwanego z kory brzozy i syropie z agawy w kategorii tzw. superfood pojawia się lucuma.
Powstaje z suszonych owoców występującego w Ameryce Południowe drzewa Pouteria lucuma. Ze względu na prozdrowotne właściwości lucumy wieki temu okrzyknięta została „złotem Inków”. W smaku przypomina bataty połączone z syropem klonowym. Skład sproszkowanej lucumy to składniki mineralne, witaminy z grupy B i ogromna ilość antyoksydantów (przeciwutleniaczy). Polecana jest również diabetykom ze względu na swój niski indeks glikemiczny. Badania naukowe przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych potwierdzają jej korzystny wpływ na leczenie cukrzycy. Zwolennicy lucumy uważają, że to także bogate źródło rozpuszczalnego błonnika, które reguluje pracę przewodu pokarmowego, poprawia metabolizm i oczyszcza organizm z toksyn. Korzystać z niej mogą także osoby, które nie tolerują glutenu, bo roślina ta go nie zawiera.
(za TVP Info)