PPBC Nr 1/2022
POLITYKA
-
Niezwykle wrażliwy sektor – Rafał Strachota
-
Wspólna Polityka Rolna po 2023 roku – sprawiedliwa, transparentna
i zielona, ale czy opłacalna? – Małgorzata Bojańczyk -
Zielony (bez)ład w buraku cukrowym – z pola na stół trafi znacznie
mniej cukru – dr hab. Jacek Piszczek, prof. IOR-PIB
-
Priorytety polityki rolnej. Rozmowa z wicepremierem, ministrem rolnictwa Henrykiem Kowalczykiem
-
Nie tylko cukier. Rozmowa z członkiem zarządu KSC S.A. Tomaszem Regą
-
O opłacalności buraka cukrowego
-
Czasowe zezwolenie po raz kolejny
-
25 Warunki kontraktacji na rok gospodarczy 2022/23
-
Akredytacja dla laboratoriów surowcowych cukrowni P&L
-
Cukier – źródło energii
-
Nagroda AgroBioTop
-
Zmiany w DLF Seeds i Hilleshög w Polsce
-
Kumulacja drożyzny – Łukasz Chmielewski
-
Rynek cukru na Ukrainie – Michał Gawryszczak
-
Beet Poland – burak w Polsce – JZ
-
Rolnictwo zrównoważone – logiczne rozwiązanie dla producentów żywności –
dr hab. Jacek Piszczek, prof. IOR-PIB -
Odmiany buraka cukrowego w doświadczeniach porejestrowych 2021 r. – mgr inż. Angelina Roszak
-
Monitoring skośnika buraczaka – Piotr Kończalski, Jerzy Włodarski
-
Maksymalizacja produktywności azotu w nawożeniu buraka cukrowego –
prof. dr hab. Witold Grzebisz -
Miedź w nawożeniu i ochronie buraka cukrowego – dr inż. Dariusz Górski
-
Odchwaszczanie plantacji buraka cukrowego w 2022 r. – prof. dr hab. Krzysztof Domaradzki
-
Skuteczne uzupełnienie agrochemikaliów – mgr inż. Agnieszka Ulatowska
-
Rozwój rynku techniki do mechanicznej regulacji zachwaszczenia – prof. dr hab. Jacek Przybył
-
Szkice z historii hodowli buraka cukrowego (cz. 3) – Bogdan Mardofel
-
Wspomnienie o dr. Janie Tadeuszu Malcu – Bogdan Mardofel
-
Z prac ZG KZPBC – JZ
-
ZPBC przy Cukrowni Ropczyce – Zenon Charchut
-
Wielkopolski ZPBC w Poznaniu – Iwona Kłosek
-
ZPBC „Łubna”– JZ
PPBC Nr 2/2022
POLITYKA
-
Żywotność sektora – Rafał Strachota
-
Niemcy chcą likwidacji płatności związanej z produkcją buraków
– Rafał Strachota -
Finalizacja budowy Krajowej Grupy Spożywczej
RYNKI ROLNE
-
W cieniu wojny – Łukasz Chmielewski
-
Sytuacja ekonomiczno-finansowa przemysłu cukrowniczego – dr Piotr Szajner
KAMPANIA 2021/22
-
Podsumowanie sezonu – Rafał Strachota
KRÓTKO
-
Kolejne akredytacje laboratoriów
-
Konferencja buraczana Agrosimex
-
Produkty biologiczne od Cortevy
-
Zmiany w portfolio Sumi Agro Poland
KAMPANIA 2022/23
-
Dylematy na progu sezonu – JZ
RELACJE
-
Na łączach z plantatorami – JZ
-
Wyzwania dla nauki – JZ
-
Konferencja „Burak cukrowy” w Getyndze – dr hab. Mirosław Nowakowski, prof. IHAR-PIB
NOWOŚCI
-
Nowe odmiany buraka cukrowego – mgr inż. Andżelina Roszak
AGROTECHNIKA
-
Co może zagrozić plantacjom buraka 2022 roku? – dr hab. Jacek Piszczek, prof. IOR-PIB
-
Chwościk buraka – jeśli nie fungicydy, to co? – dr Agnieszka Kiniec
-
Zwalczanie szkodników wschodów – czy możliwe jest podniesienie skuteczności zabiegów? –
dr hab. Jacek Piszczek, prof. IOR-PIB, dr hab. Zdzisław Klukowski, prof. UPW -
Najtańszy nie równa się opłacalny – dr inż. Dariusz Górski
-
Biostymulatory w uprawie buraka cukrowego – dr hab. Agnieszka Wolna-Maruwka, prof. UPP,
dr hab. Alicja Niewiadomska, prof. UPP -
Nawozy naturalne i organiczne w uprawie buraka cukrowego (cz.1) – dr hab. Mirosław Nowakowski,
prof. IHAR-PIB, mgr Magdalena Maćkowiak, mgr inż. Marcin Żurek, mgr inż. Robert Nelke -
Najgroźniejsze chwasty na plantacji buraków – charakterystyka, szkodliwość, zwalczanie –
prof. dr hab. Krzysztof Domaradzki -
Rozwój rynku techniki do mechanicznej regulacji zachwaszczenia (cz. 2) –
prof. dr hab. Jacek Przybył
?
ROZMOWA
- Tulipany „po burakach”. Rozmowa z prof. Jackiem Piszczkiem
?
KARTY HISTORII
- Szkice z historii hodowli buraka cukrowego (cz. 4).
Od wybuchu II Wojny Światowej do upaństwowienia hodowli – Bogdan Mardofel
?
SPRAWY ZWIĄZKOWE
-
Z prac ZG KZPBC – JZ
-
ZPBC w Dobrzelinie – JZ
-
Wybory do RN KSC S.A.
?
PPBC Nr 3/2022
KONGRES CIBE
-
Po raz drugi w Polsce – JZ
-
Europejscy plantatorzy buraka cukrowego w punkcie zwrotnym – JZ
RELACJE
-
Okno na świat dla „Polskiego Cukru”– JZ
-
Nowa kadencja WABCG – JZ
-
78. Kongres Instytutu Badań nad Burakiem (IIRB) – prof. dr hab. Witold Grzebisz,
dr hab. Jacek Piszczek, prof. IOR-PIB -
NGT – potrzebny przepływ informacji i odważny dialog – JZ
-
34. Pokampanijna Konferencja Techniczno-Surowcowa STC – JZ
-
Dzień Buraka Nordzucker Polska S.A. – JZ
-
Dzień Pola Pfeiffer & Langen Polska S.A – JZ
-
Dni Pola Krajowej Grupy Spożywczej S.A. – JZ
-
Nowości i zapowiedzi Bayer – JZ
-
Dzień Buraka Cukrowego Südzucker Polska S.A.
RYNKI ROLNE
-
Paliwa podyktują ceny cukru? – Łukasz Chmielewski
KRÓTKO
-
Krajowa Grupa Spożywcza S.A.
-
Zmiany w Zarządzie KGS S.A.
-
Innowacje wodorowe w Krajowej Grupie Spożywczej
-
System Prognozowania Epidemii Chorób – SPEC
-
Przeciwko likwidacji dopłat do buraków
-
Czasowa rejestracja insektycydu Mospilan 20 SP
-
Closer dopuszczony w buraku.
-
Certis Belchim B.V.
AGROTECHNIKA
-
Długofalowa strategia przygotowania stanowiska pod buraki cukrowe w warunkach kryzysu nawozowego – prof. dr hab. Witold Grzebisz
-
Wartość wapna. Kryteria wyboru nawozu wapniowego – dr inż. Dariusz Górski
-
Nawozynaturalne w uprawie buraka. (cz. II) – dr hab. Mirosław Nowakowski, prof. IHAR-PIB,
mgr Magdalena Maćkowiak, mgr inż. Marcin Żurek, mgr inż. Robert Nelke -
Wykorzystanie pułapek Burkarda w ochronie plantacji buraka cukrowego przed chwościkiem –
prof. dr hab. Małgorzata Jędryczka, dr Joanna Kaczmarek -
Mniej znane szkodniki buraka cukrowego, Cz. I. Chrząszcze –
dr hab. Jacek Piszczek, prof. IOR-PIB, dr hab. Zdzisław Klukowski, prof. UPW -
Jak pasowo uprawiać buraki cukrowe? – dr hab. Tomasz Piechota, prof. UPP
-
Kisimy prasowane wysłodki buraczane – dr hab. Zdzisław Podkówka
SPRAWY ZWIĄZKOWE
-
Wieści z CIBE
-
Z prac ZG KZPBC – JZ
-
Negocjacje cen buraków
-
Federacja Gospodarki Żywnościowej RP
-
OZPBC w Szczecinie – Zbigniew Tarnowski
-
OZPBC w Bydgoszczy – JZ
PPBC Nr 4/2022
ROZMOWA
- Jest trudniej. Wywiad z prezesem Krzysztofem Nyklem
KAMPANIA 2022/2023
-
Liderzy związkowi o sytuacji w koncernach – JZ
- Początek kampanii – informacje od producentów cukru
KRÓTKO
-
Zmiany w zarządzie KGS S.A.
-
Polska Organizacja Biometanu
-
Współpraca energetyczna między koncernami cukrowniczymi
RYNKI ROLNE
-
Szalone ceny cukru – Łukasz Chmielewski
RELACJE
-
XIV Warsztaty w Starym Brześciu – JZ
-
Impreza na koniec sezonu – JZ
AGROTECHNIKA
-
Podsumowanie sezonu wegetacyjnego 2022 – dr hab. Jacek Piszczek, prof. IOR-PIB
-
Syndrom obniżonej zawartości cukru – mgr inż. Agnieszka Ulatowska
-
Fosfor – składnik wymagający szczególnego podejścia – dr inż. Dariusz Górski
-
Możliwości wykorzystania preparatów mikrobiologicznych w uprawie buraka cukrowego –
dr hab. Alicja Niewiadomska, prof. UPP, dr hab. Agnieszka Wolna-Maruwka, prof. UPP -
Czy hodowla odpornościowa rozwiąże wszystkie problemy w ochronie buraka przed chorobami? –
dr hab. Jacek Piszczek, prof. IOR-PIB, dr Adam Sitarski -
Technologia strip till w uprawie buraka cukrowego - jak radzić sobie z problemami? –
dr hab. Tomasz Piechota, prof. UPP -
Mniej znane szkodniki buraka cukrowego, Cz. II. Motyle – dr hab. Zdzisław Klukowski, prof. UPW,
dr hab. Jacek Piszczek, prof. IOR-PIB -
Rdesty w buraku – prof. dr hab. Krzysztof Domaradzki
NOWOŚCI
-
Odmiany buraka cukrowego na sezon 2023/24
KARTY HISTORII
-
Historia hodowli buraka cukrowego (cz. 5) – Bogdan Mardofel
SPRAWY ZWIĄZKOWE
-
Z prac ZG KZPBC – JZ
-
ZPBC w Mełnie – Justyna Ługiewicz
-
Podziękowania – JZ
-
OZPBC w Lesznie – JZ
ROZMAITOŚCI
-
Znaki na opakowaniach produktów – informują, ostrzegają – mgr inż. Agnieszka Ulatowska
-
Czasznica olbrzymia – dr hab. Jacek Piszczek, prof. IOR-PIB
PBC Nr 4/2022
ROZMOWA
- Jest trudniej. Wywiad z prezesem Krzysztofem Nyklem
KAMPANIA 2022/2023
-
Liderzy związkowi o sytuacji w koncernach – JZ
- Początek kampanii – informacje od producentów cukru
KRÓTKO
-
Zmiany w zarządzie KGS S.A.
-
Polska Organizacja Biometanu
-
Współpraca energetyczna między koncernami cukrowniczymi
RYNKI ROLNE
-
Szalone ceny cukru – Łukasz Chmielewski
RELACJE
-
XIV Warsztaty w Starym Brześciu – JZ
-
Impreza na koniec sezonu – JZ
AGROTECHNIKA
-
Podsumowanie sezonu wegetacyjnego 2022 – dr hab. Jacek Piszczek, prof. IOR-PIB
-
Syndrom obniżonej zawartości cukru – mgr inż. Agnieszka Ulatowska
-
Fosfor – składnik wymagający szczególnego podejścia – dr inż. Dariusz Górski
-
Możliwości wykorzystania preparatów mikrobiologicznych w uprawie buraka cukrowego –
dr hab. Alicja Niewiadomska, prof. UPP, dr hab. Agnieszka Wolna-Maruwka, prof. UPP -
Czy hodowla odpornościowa rozwiąże wszystkie problemy w ochronie buraka przed chorobami? –
dr hab. Jacek Piszczek, prof. IOR-PIB, dr Adam Sitarski -
Technologia strip till w uprawie buraka cukrowego - jak radzić sobie z problemami? –
dr hab. Tomasz Piechota, prof. UPP -
Mniej znane szkodniki buraka cukrowego, Cz. II. Motyle – dr hab. Zdzisław Klukowski, prof. UPW,
dr hab. Jacek Piszczek, prof. IOR-PIB -
Rdesty w buraku – prof. dr hab. Krzysztof Domaradzki
NOWOŚCI
-
Odmiany buraka cukrowego na sezon 2023/24
KARTY HISTORII
-
Historia hodowli buraka cukrowego (cz. 5) – Bogdan Mardofel
SPRAWY ZWIĄZKOWE
-
Z prac ZG KZPBC – JZ
-
ZPBC w Mełnie – Justyna Ługiewicz
-
Podziękowania – JZ
-
OZPBC w Lesznie – JZ
ROZMAITOŚCI
-
Znaki na opakowaniach produktów – informują, ostrzegają – mgr inż. Agnieszka Ulatowska
-
Czasznica olbrzymia – dr hab. Jacek Piszczek, prof. IOR-PIB