Kolejna roślinna alternatywa dla cukru

 

 

data: 2016-04-08

Po stewii, ksylitolu pozyskiwanego z kory brzozy i syropie z agawy w kategorii tzw. superfood pojawia się lucuma.

Powstaje z suszonych owoców występującego w Ameryce Południowe drzewa Pouteria lucuma. Ze względu na prozdrowotne właściwości lucumy wieki temu okrzyknięta została „złotem Inków”. W smaku przypomina bataty połączone z syropem klonowym. Skład sproszkowanej lucumy to składniki mineralne, witaminy z grupy B i ogromna ilość antyoksydantów (przeciwutleniaczy). Polecana jest również diabetykom ze względu na swój niski indeks glikemiczny. Badania naukowe przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych potwierdzają jej korzystny wpływ na leczenie cukrzycy. Zwolennicy lucumy uważają, że to także bogate źródło rozpuszczalnego błonnika, które reguluje pracę przewodu pokarmowego, poprawia metabolizm i oczyszcza organizm z toksyn. Korzystać z niej mogą także osoby, które nie tolerują glutenu, bo roślina ta go nie zawiera.

 (za TVP Info)

Biuletyn
informacyjny

Wiesz że ...

ZamknijNa tej stronie internetowej wykorzystywane są pliki cookies zbierane do celów statystycznych i wykorzystywane do poprawnego działania serwisu www.
Warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies można zmienić w ustawieniach przeglądarki - niedokonanie zmian ustawień przeglądarki jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.