2022

PPBC Nr 1/2022

 

POLITYKA

  • Niezwykle wrażliwy sektor – Rafał Strachota

  • Wspólna Polityka Rolna po 2023 roku – sprawiedliwa, transparentna
    i zielona, ale czy opłacalna? – Małgorzata Bojańczyk

  • Zielony (bez)ład w buraku cukrowym – z pola na stół trafi znacznie
    mniej cukru – dr hab. Jacek Piszczek, prof. IOR-PIB

 

ROZMOWA
  • Priorytety polityki rolnej. Rozmowa z wicepremierem, ministrem rolnictwa Henrykiem Kowalczykiem

  • Nie tylko cukier. Rozmowa z członkiem zarządu KSC S.A. Tomaszem Regą

 
KRÓTKO
 
  • O opłacalności buraka cukrowego

  • Czasowe zezwolenie po raz kolejny

  • 25 Warunki kontraktacji na rok gospodarczy 2022/23

  • Akredytacja dla laboratoriów surowcowych cukrowni P&L

  • Cukier – źródło energii

  • Nagroda AgroBioTop

  • Zmiany w DLF Seeds i Hilleshög w Polsce

 
 
RYNKI ROLNE
 
  • Kumulacja drożyzny – Łukasz Chmielewski

  • Rynek cukru na Ukrainie – Michał Gawryszczak

 
 
RELACJE
 
  • Beet Poland – burak w Polsce – JZ

 
 
AGROTECHNIKA
 
  • Rolnictwo zrównoważone – logiczne rozwiązanie dla producentów żywności –
    dr hab. Jacek Piszczek, prof. IOR-PIB

  • Odmiany buraka cukrowego w doświadczeniach porejestrowych 2021 r. – mgr inż. Angelina Roszak

  • Monitoring skośnika buraczaka – Piotr Kończalski, Jerzy Włodarski

  • Maksymalizacja produktywności azotu w nawożeniu buraka cukrowego –
    prof. dr hab. Witold Grzebisz

  • Miedź w nawożeniu i ochronie buraka cukrowego – dr inż. Dariusz Górski

  • Odchwaszczanie plantacji buraka cukrowego w 2022 r. – prof. dr hab. Krzysztof Domaradzki

  • Skuteczne uzupełnienie agrochemikaliów – mgr inż. Agnieszka Ulatowska

  • Rozwój rynku techniki do mechanicznej regulacji zachwaszczenia – prof. dr hab. Jacek Przybył

 
 
KARTY HISTORII
 
  • Szkice z historii hodowli buraka cukrowego (cz. 3) – Bogdan Mardofel

  • Wspomnienie o dr. Janie Tadeuszu Malcu – Bogdan Mardofel

 
SPRAWY ZWIĄZKOWE
 
  • Z prac ZG KZPBC – JZ

  • ZPBC przy Cukrowni Ropczyce – Zenon Charchut

  • Wielkopolski ZPBC w Poznaniu – Iwona Kłosek

  • ZPBC „Łubna”– JZ

 

 

 

PPBC Nr 2/2022

 

POLITYKA

  • Żywotność sektora – Rafał Strachota

  • Niemcy chcą likwidacji płatności związanej z produkcją buraków
    – Rafał Strachota

  • Finalizacja budowy Krajowej Grupy Spożywczej

 

 

RYNKI ROLNE

  • W cieniu wojny – Łukasz Chmielewski

  • Sytuacja ekonomiczno-finansowa przemysłu cukrowniczego – dr Piotr Szajner

 

KAMPANIA 2021/22

  • Podsumowanie sezonu – Rafał Strachota

 

KRÓTKO

  • Kolejne akredytacje laboratoriów

  • Konferencja buraczana Agrosimex

  • Produkty biologiczne od Cortevy

  • Zmiany w portfolio Sumi Agro Poland

 

KAMPANIA 2022/23

  • Dylematy na progu sezonu – JZ

 

RELACJE

  • Na łączach z plantatorami – JZ

  • Wyzwania dla nauki – JZ

  • Konferencja „Burak cukrowy” w Getyndze – dr hab. Mirosław Nowakowski, prof. IHAR-PIB

 

NOWOŚCI

  • Nowe odmiany buraka cukrowego – mgr inż. Andżelina Roszak

 

AGROTECHNIKA

  • Co może zagrozić plantacjom buraka 2022 roku? – dr hab. Jacek Piszczek, prof. IOR-PIB

  • Chwościk buraka – jeśli nie fungicydy, to co? – dr Agnieszka Kiniec

  • Zwalczanie szkodników wschodów – czy możliwe jest podniesienie skuteczności zabiegów? –
    dr hab. Jacek Piszczek, prof. IOR-PIB, dr hab. Zdzisław Klukowski, prof. UPW

  • Najtańszy nie równa się opłacalny – dr inż. Dariusz Górski

  • Biostymulatory w uprawie buraka cukrowego – dr hab. Agnieszka Wolna-Maruwka, prof. UPP,
    dr hab. Alicja Niewiadomska, prof. UPP

  • Nawozy naturalne i organiczne w uprawie buraka cukrowego (cz.1) – dr hab. Mirosław Nowakowski,
    prof. IHAR-PIB, mgr Magdalena Maćkowiak, mgr inż. Marcin Żurek, mgr inż. Robert Nelke

  • Najgroźniejsze chwasty na plantacji buraków – charakterystyka, szkodliwość, zwalczanie –
    prof. dr hab. Krzysztof Domaradzki

  • Rozwój rynku techniki do mechanicznej regulacji zachwaszczenia (cz. 2) –
    prof. dr hab. Jacek Przybył

ROZMOWA

  • Tulipany „po burakach”. Rozmowa z prof. Jackiem Piszczkiem

KARTY HISTORII

  • Szkice z historii hodowli buraka cukrowego (cz. 4).
    Od wybuchu II Wojny Światowej do upaństwowienia hodowli – Bogdan Mardofel

SPRAWY ZWIĄZKOWE

 

  • Z prac ZG KZPBC – JZ

  • ZPBC w Dobrzelinie – JZ

  • Wybory do RN KSC S.A.

 

 

PPBC Nr 3/2022

 

KONGRES CIBE

  • Po raz drugi w Polsce – JZ

  • Europejscy plantatorzy buraka cukrowego w punkcie zwrotnym – JZ

 

RELACJE

  • Okno na świat dla „Polskiego Cukru”– JZ

  • Nowa kadencja WABCG – JZ

  • 78. Kongres Instytutu Badań nad Burakiem  (IIRB) – prof. dr hab. Witold Grzebisz,
    dr hab. Jacek Piszczek, prof. IOR-PIB

  • NGT – potrzebny przepływ informacji i odważny dialog – JZ

  • 34. Pokampanijna Konferencja Techniczno-Surowcowa STC – JZ

  • Dzień Buraka Nordzucker Polska S.A. – JZ

  • Dzień Pola Pfeiffer & Langen Polska S.A – JZ

  • Dni Pola Krajowej Grupy Spożywczej S.A. – JZ

  • Nowości i zapowiedzi Bayer – JZ

  • Dzień Buraka Cukrowego Südzucker Polska S.A.

 

RYNKI ROLNE

  • Paliwa podyktują ceny cukru? – Łukasz Chmielewski

 

KRÓTKO

  • Krajowa Grupa Spożywcza S.A.

  • Zmiany w Zarządzie KGS S.A.

  • Innowacje wodorowe w Krajowej Grupie Spożywczej

  • System Prognozowania Epidemii Chorób – SPEC

  • Przeciwko likwidacji dopłat do buraków

  • Czasowa rejestracja insektycydu Mospilan 20 SP

  • Closer dopuszczony w buraku. 

  • Certis Belchim B.V.

 

AGROTECHNIKA

  • Długofalowa strategia przygotowania stanowiska pod buraki cukrowe w warunkach kryzysu nawozowego – prof. dr hab. Witold Grzebisz

  • Wartość wapna. Kryteria wyboru nawozu wapniowego – dr inż. Dariusz Górski

  • Nawozynaturalne w uprawie buraka. (cz. II) – dr hab. Mirosław Nowakowski, prof. IHAR-PIB,
    mgr Magdalena Maćkowiak, mgr inż. Marcin Żurek, mgr inż. Robert Nelke

  • Wykorzystanie pułapek Burkarda w ochronie plantacji buraka cukrowego przed chwościkiem –
    prof. dr hab. Małgorzata Jędryczka, dr Joanna Kaczmarek

  • Mniej znane szkodniki buraka cukrowego, Cz. I. Chrząszcze –
    dr hab. Jacek Piszczek, prof. IOR-PIB, dr hab. Zdzisław Klukowski, prof. UPW

  • Jak pasowo uprawiać buraki cukrowe? – dr hab. Tomasz Piechota, prof. UPP

  • Kisimy prasowane wysłodki buraczane – dr hab. Zdzisław Podkówka

 

SPRAWY ZWIĄZKOWE

  • Wieści z CIBE

  • Z prac ZG KZPBC – JZ

  • Negocjacje cen buraków

  • Federacja Gospodarki Żywnościowej RP

  • OZPBC w Szczecinie – Zbigniew Tarnowski

  • OZPBC w Bydgoszczy – JZ

 

 

 

PPBC Nr 4/2022

 

ROZMOWA

  • Jest trudniej. Wywiad z prezesem Krzysztofem Nyklem

 

KAMPANIA 2022/2023

  • Liderzy związkowi o sytuacji w koncernach – JZ

  • Początek kampanii – informacje od producentów cukru

 

KRÓTKO

  • Zmiany w zarządzie KGS S.A.

  • Polska Organizacja Biometanu

  • Współpraca energetyczna między koncernami cukrowniczymi

 

RYNKI ROLNE

  • Szalone ceny cukru – Łukasz Chmielewski

 

RELACJE

  • XIV Warsztaty w Starym Brześciu – JZ

  • Impreza na koniec sezonu – JZ

 

AGROTECHNIKA

  • Podsumowanie sezonu wegetacyjnego 2022 – dr hab. Jacek Piszczek, prof. IOR-PIB

  • Syndrom obniżonej zawartości cukru – mgr inż. Agnieszka Ulatowska

  • Fosfor – składnik wymagający szczególnego podejścia – dr inż. Dariusz Górski

  • Możliwości wykorzystania preparatów mikrobiologicznych w uprawie buraka cukrowego –
    dr hab. Alicja Niewiadomska, prof. UPP, dr hab. Agnieszka Wolna-Maruwka, prof. UPP

  • Czy hodowla odpornościowa rozwiąże wszystkie problemy w ochronie buraka przed chorobami? –
    dr hab. Jacek Piszczek, prof. IOR-PIB, dr Adam Sitarski

  • Technologia strip till w uprawie buraka cukrowego - jak radzić sobie z problemami? –
    dr hab. Tomasz Piechota, prof. UPP

  • Mniej znane szkodniki buraka cukrowego, Cz. II. Motyle – dr hab. Zdzisław Klukowski, prof. UPW,
    dr hab. Jacek Piszczek, prof. IOR-PIB

  • Rdesty w buraku – prof. dr hab. Krzysztof Domaradzki

 

NOWOŚCI

  • Odmiany buraka cukrowego na sezon 2023/24

 

KARTY HISTORII

  • Historia hodowli buraka cukrowego (cz. 5) – Bogdan Mardofel

 

SPRAWY ZWIĄZKOWE

  • Z prac ZG KZPBC – JZ

  • ZPBC w Mełnie – Justyna Ługiewicz

  • Podziękowania – JZ

  • OZPBC w Lesznie – JZ

 

ROZMAITOŚCI

  • Znaki na opakowaniach produktów – informują, ostrzegają – mgr inż. Agnieszka Ulatowska

  • Czasznica olbrzymia – dr hab. Jacek Piszczek, prof. IOR-PIB

 

PBC Nr 4/2022

 

ROZMOWA

  • Jest trudniej. Wywiad z prezesem Krzysztofem Nyklem

 

KAMPANIA 2022/2023

  • Liderzy związkowi o sytuacji w koncernach – JZ

  • Początek kampanii – informacje od producentów cukru

 

KRÓTKO

  • Zmiany w zarządzie KGS S.A.

  • Polska Organizacja Biometanu

  • Współpraca energetyczna między koncernami cukrowniczymi

 

RYNKI ROLNE

  • Szalone ceny cukru – Łukasz Chmielewski

 

RELACJE

  • XIV Warsztaty w Starym Brześciu – JZ

  • Impreza na koniec sezonu – JZ

 

AGROTECHNIKA

  • Podsumowanie sezonu wegetacyjnego 2022 – dr hab. Jacek Piszczek, prof. IOR-PIB

  • Syndrom obniżonej zawartości cukru – mgr inż. Agnieszka Ulatowska

  • Fosfor – składnik wymagający szczególnego podejścia – dr inż. Dariusz Górski

  • Możliwości wykorzystania preparatów mikrobiologicznych w uprawie buraka cukrowego –
    dr hab. Alicja Niewiadomska, prof. UPP, dr hab. Agnieszka Wolna-Maruwka, prof. UPP

  • Czy hodowla odpornościowa rozwiąże wszystkie problemy w ochronie buraka przed chorobami? –
    dr hab. Jacek Piszczek, prof. IOR-PIB, dr Adam Sitarski

  • Technologia strip till w uprawie buraka cukrowego - jak radzić sobie z problemami? –
    dr hab. Tomasz Piechota, prof. UPP

  • Mniej znane szkodniki buraka cukrowego, Cz. II. Motyle – dr hab. Zdzisław Klukowski, prof. UPW,
    dr hab. Jacek Piszczek, prof. IOR-PIB

  • Rdesty w buraku – prof. dr hab. Krzysztof Domaradzki

 

NOWOŚCI

  • Odmiany buraka cukrowego na sezon 2023/24

 

KARTY HISTORII

  • Historia hodowli buraka cukrowego (cz. 5) – Bogdan Mardofel

 

SPRAWY ZWIĄZKOWE

  • Z prac ZG KZPBC – JZ

  • ZPBC w Mełnie – Justyna Ługiewicz

  • Podziękowania – JZ

  • OZPBC w Lesznie – JZ

 

ROZMAITOŚCI

  • Znaki na opakowaniach produktów – informują, ostrzegają – mgr inż. Agnieszka Ulatowska

  • Czasznica olbrzymia – dr hab. Jacek Piszczek, prof. IOR-PIB

 

Biuletyn
informacyjny

  Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych zgodnie z polityką prywatności.

Wiesz że ...

Korzystanie ze strony internetowej www.ppbc.com.pl oznacza akceptację warunków zawartych w polityce prywatności. W szczególnosci dotyczy to akceptacji przetwarzania i przechowywania danych osobowych zebranych za pomocą niniejszej Strony a wykorzystywanych w celach marketingowych i handlowych. Na tej stronie internetowej wykorzystywane są pliki cookies zbierane do celów statystycznych, profilowania reklam i wykorzystywane do poprawnego działania serwisu www. Warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies można zmienić w ustawieniach przeglądarki - niedokonanie zmian ustawień przeglądarki jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.

W przypadku braku akceptacji na powyższe (i zawarte w 'Polityce prywatności') zapisy, prosimy o niekorzystanie z tej Strony i natychmiastowe jej opuszczenie.

Przyjąłem do wiadomosci i zgadzam się